SFS Architecture

Workplace

Missouri Department of Conservation Headquarters

Lee’s Summit, MO

Efficient office/maintenance facility design that embodies environmental stewardship

Challenge

Design a new, efficient office building and maintenance facility that embodies the Missouri Department of Conservation’s core ideals of wildlife resource protection and management, participatory connection with nature and environmental stewardship.

Process

SFS and Department of Conservation representatives collaborated throughout the project to ensure the design met functional needs while also respecting and integrating with the surrounding natural site: the James A. Reed Memorial Wildlife Area.

Solution

The one-story, 10,000 SF office facility provides a positive experience for visitors and integrates numerous sustainable design features including geothermal HVAC, passive solar, photovoltaic solar power, daylighting, local and recycled materials, and an efficient building envelope system utilizing high-performance glazing and structural insulated panels. The site design incorporates prairie restoration, native landscaping, pervious pavement and sedimentation control, stormwater control, minimal site disturbance and other low-impact development. The maintenance facility is also designed to integrate with the site.