SFS Architecture

Markets

MGE Office, Warehouse and Meter Shop

St. Joseph, MO

Efficient, economical office/warehouse, sustainably designed

Challenge

Create a highly functional work environment on a previously contaminated and recently reclaimed industrial site that achieves LEED Silver certification for sustainability in the most cost-effective manner possible.

Process

SFS held a programming workshop with the client, stakeholders and the design-builder determined the functional use criteria which were applied in developing conceptual design options. The design team also led a LEED workshop at the project outset to evaluate all potential sustainability features on their long-term impact to MGE.

Solution

Of the conceptual design options, the selected concept is highly efficient in functional programming and energy use, designed to accommodate MGE’s needs for the next 50 years. By focusing on the functional requirements of the facility, SFS reduced the anticipated area requirement by 2,000 SF, or 16 percent. The completed building will represent MGE’s commitment to the environment and to its St. Joseph facility staff by providing a positive work environment through quality sustainable design.

More Projects