SFS Architecture

Lawrence Fire Station No. 5

Lawrence, KS

Combined fire/medical station and department office facility supports separate needs of both functions

Challenge

Design a facility to house a fire/emergency medical station and department administration offices that accommodates the needs of both groups without disrupting emergency response operations.

Process

SFS, in association with Sabatini Architects, worked with the City of Lawrence-Douglas County Fire and Medical Department representatives to understand space needs of both emergency response operations and administration, and the client’s goal that these functions have separate office spaces.

Solution

The completed 25,000 SF facility incorporates a four-bay drive-through fire station with administration offices for the fire department. It sits along a center axis to allow the station and administration to each have an at-grade entry while working with the site topography. Sloped metal roofs, stacked red brick and prairie stone walls complement the adjacent University of Kansas campus buildings. Clerestory glazing provides natural light and reduces daytime lighting requirements. The station has living quarters for 16, including sleeping quarters, dayroom, kitchen, exercise and quiet study.

Awards & Publications

2008
Merit Award for Excellence in Architecture, American Institute of Architects - Kansas

2006
Published, Construction Review.
Central Plains Edition

More Projects