SFS Architecture

St. Joseph Catholic Church (Shawnee)

Shawnee, KS

Renovation and expansion of church to better support Church’s mission and ministries

Challenge

Develop a plan for renovating and updating the existing church, adding a gathering space and improving the Parish Center.

Process

Following evaluation of existing facilities, programming meetings were held with key stakeholders to confirm space needs for particular elements of the church, including liturgy, music, liturgical art, baptistry, narthex, bride’s room and gift shop, among others. Concept design options with cost implications were generated for the worship space renovation, gathering space addition and parish center improvements.  Renderings and other graphics were developed to support the Church’s capital campaign.

Solution

A new glass-fronted, light-filled narthex on the front of the church provides much needed gathering space for fellowship and acts as a beacon to the community. Featured in the new narthex are a bride’s room, which doubles as a cry room during mass, accessible restrooms, gift shop and a variety of seating areas. A new covered main entrance, signage, walkway and landscaping add to the welcoming appeal of the church. Within the sanctuary, new flooring, lighting, pews, stained glass windows and doors enhance the existing worship space. A new ambo and an updated skylight over the altar create a focal point in the sanctuary. The choir will occupy a new area in the sanctuary, with a new sound system and instruments to provide better acoustics. Upgrades to the Parish Center, housed in the former parish school building, include a new elevator, central air conditioning, replacement windows, and an enclosed entrance.

More Projects